Eräänlaista kettujahtia, QRM metsästystä…

Windomin asennuksen jälkeen mieltä on alkanut painaa odotetulta 160m bandilta löytynyt +10 dB voimakkuudella jatkuvasti kuuluva häiriö. Sen verran asiaa on ehditty tutkimaan että häiriö ei oman asunnon sisältä tule. Kokeiltu kiertämällä yhtä vaille kaikki sulakkeet irti sulaketaulusta, vain pesukoneen sulake paikallaan ja virta rigiin jatkojohdolla tuosta vedettynä. Rigin Maas powerin tilalla kokeiltu tavallista pientä 12V muuntajaa -> ei mitään vaikutusta pohja kohinaan (akkukäyttö mahdollisuutta ei ollut).

Viikonloppuna kotona myös päiväsaikaan, pohjakohina bandilla on tasainen +10 dB kellonajasta riippuen ja jatkuva katkeamaton. Ajattelin mahdolliseksi lähteeksi piha- tai katovalojen kaasupurkauslamppujen vanhoja kuristimia, mutta häiriö on olemassa myös päivällä valojen ollessa sammuksissa. Mitä muita häiriölähteita tulee mieleen? Vajaan sadan metrin päässä on taloyhtiölle sähkösyöttävä muuntaja, muuntamokaapissa maassa. Noin 70 metrin päässä on yksi Mäntsälän sähkön Wimax tukiasema, josta joskus sai tänne ”laajakaistan”, toinen vastaava tukiasema on 100 metrin päässä toisessa suunnassa. Nuo ei kovin kummpoisessa käytössä varmaan enää ole, koska liittymä tolkuttoman kallis tämän päivän mobiililaajakaista liittymiin verrattuna ja hidaskin vielä.

Nauhoitin pätkän Youtubeen, kohina siis kutakuinkin tasainen ja laajalla kaistalla. Video on kuvattu nyt illalla, joten pohjat muutenkin kovat, päivällä normaalisti alle S3:n. Joissain kohtaa kuuluu tasaista hiljaista purinaa, kuten 2149,9 kHz kohdalla. Antennina pitkä Windom, 1:4 balunilla ja 15 ferriitti rengasta kaapelissa syöttöpisteessä. Sama kohina löytyy vaikka antenniksi vaihtaa 20m dipolin.