Pääsiäismunien maalausta

Sain alkutalvesta Jymmiltä peltiset pyöreät lampun kuupat talvitapahtuman yhteydessä, kiitos JYMmi. Aika monta kuukautta meni että sain kuupat työn alle. Tosin vastustellut etuakseli remontti oli suurin syy, miksei homma edennyt.

Kuinka ollakkaan ei nuo pääsiäismunan puolikkaat tietenkään ollut ”oikean” väriset, ei ainakaan tuohon kulkimeen, mihin ne on suunniteltu. Kunnostusprojektin rajoituksena on käytössä oleva tila, jossa ei saa tehdä töitä joista tulee kipinöitä. Joten maalin poisto alkoi tuollaisella synteettisellä laikalla, josta ei synny porakonenopeuksilla kipinöitä. Käytin tuota vain päälimmäisien maalikerrosten poistamiseen, joten kuluttaisi turhaan ohutta peltiä.

Tässä välivaiheessa ensimmäinen munan puolikas alkoi näyttämään kovasti pääsiäismunalta. Syntyi jo ajatus jättää kuuppa tuollaiseksi ja vetää vain lakka päälle. Jäin miettimään asiaa ja aloitin saman projektin toiseen kuuppaan. Valitettavasti toisella kuupalla oli eri sukujuuret ja vain päällimmäinen maalikerros oli samanvärinen. Jouduin siis hylkäämään ajatukseni.

Loppuputsauksen tein sitten epäkesko hiomakoneella ja sainkin kuupat kokonaan pellille melko vaivattomasti. Pohjamaaliksi valikoitui Spray Max Unifill S2 hiomaväri, jonka olin hankkinut valmiiksi hyllyyn hankkimani lasikuituisen ”peppurepun” välimaaliksi. Tuo maali näet sopii pohjaväriksi teräkselle, alumiinille ja eri muoveille. Muutaman huonon kokemuksen jälkeen olin päättänyt että ”en enää koskaan” käytä maalauksissa ns. markettimaaleja, varsinkaan tuotteitta jonka nimi alkaa kirjaimella M.

Spray Max Unifill S2 hiomaväri oli minulle uusi kokemus ja erittäin positiivinen kokemus. Maalin hankin SP-Automaaleilta, joka sekoittaa myös Ranskalaiset.fi kaupassani myynnissä olevat spray- ja kynsilakkamaalit. Maali vaatii ilmeisesti hionta-aineen vuoksi voimakkaan sekoittamisen, kestää hetken ennenkuin kuulat alkaa edes liikkumaan. Lopputulos ja käytön helppous vakuutti, joten todennäköisesti myös Spray Max tuotteet löytyy lähiaikoina verkkokaupasta.

Välitulos hiontapohjamaalin jälkeen näyttää tältä.

Pohjamaalin kuivuessa ja kovettuessa pidetään tuumaustauko ja mietitään mikä on pintavärin väri. Kuupat on menossa Hilmaan, jonka alkuperäinen väri lienee ollut AC435 Rouge Geranium, mutta maalattu päältä uudelleen tummemman punaiseksi. Tuo hieman harmittaa, sillä minusta tuntuu että tuo on hieman harvinaisempi väri Suomessa. En ainakaan muista nähneeni noitu paljoakaan enää liikenteessä, mutta saatan olla väärässä. Vaihtoehtoina on siis viedä kolmipelti tai vastaava analysoitavaksi tai sitten maalata valkoiseksi AC088 väriin. Valkoinen sopisi mahdollisiin kulkimen jatkosuunnitelmiin.