1. hand made – Slim Jim antenni 4 metrin bandille

Tähän viikonloppuun mahtui elämäni ensimmäinen omatekoisen antennin rakennus. Koska aikaisempaa kokemusta ei ollut muusta kuin tehdastekoisten antennien virittelystä, niin päädyin ns. helppoon ratkaisuun. Asiasta mitään tietämättömänä heitin 1/4 aallon GP suunnitelmat pois bandilla saadun palautteen perusteella. Päätin siis tehdä Slim Jimin, siis tuollaisen päästä syötetyn dipolin. Antennin viritys tapahtuu syöttöpisteen korkeutta säätämällä. Mitä korkemmalle syöttöpisteen vie sitä suuremmaksi nousee impedanssi.

Mitoitukseen käytin M0UKD:n Slim Jim ja J-Pole laskuria, joka löytyy täältä. Mitoitin antennin 4 metrin amatöörialueen tolppataajuuden mukaan 70.250 MHz.  Alla kuvakaappaus laskurin antamista mitoista.

Thanks John, M0UKD about very good calculator and good Slim Jim advices.

Itse rakentelu alkoi tarvikkeiden hankkimiselle. Osa tarvikkeista löytyi suoraan kotoa hyllyiltä osa hankittiin Hyvinkään Säästökareilta ja Motonetistä. Syöttökaapeli oli olemassa, 30m 5D-2V 8 mm kaapelia. Ei aivan parasta tähän hommaan, mutta parempaa kuin RG-58. UHF runkoliitin löytyi laatikosta. Antennin rakensin 25 mm aurauskepin ympärille, joka on hieman liian heiveröinen, se ohut 32 mm PVC-muovinen viemäri putki voisi olla parempi. Apumastona testisijoituksessa on 6m alumiininen teloskooppi, joka on peräisin työkalusta, jolla on tarkoitus poistaa kattolumia. Säteilijänä toimiva putki on Säästökareilta löytynyttä 8 mm alumiiniputkea, jonka jatkokohdissa on sisällä 6 mm putki. Mutkat alumiiniputkeen tein jarruputken taivuttimella, joka löytyi autotallista, siinä juuri sopivasti urat 6, 8 ja 10 mm putkelle.

Varsinainen rakennus alkoi taivuttelemalla päätykaaret. Sitten vaan mitattiin ja sahattiin tarvittavat pätkät väliin. Jatkokoksissa sisällä pätkä (n. 15 cm) 6 mm putkea. Lukituksena pieni piste lyötynä pienellä ristipää ruuvimeisselillä, kuten alla kuvassa näkyy.

 

 

Slim Jimin tyhjään väliin (E Gap) on laitettu pätkä muoviputkea ja sitä ennen pujotettu alalenkki aurauskeppiin porattuun reikään. Ylempää säteilijä on kiinnitetty muovinpalalla aurauskepin yläpäähän. Ylempänä pari muovikappaletta pitämässä putkien välin tasaisena. UHF runkoliitin on kiinnitetty pienellä alumiini kulmalla aurauskeppiin. Liittimestä sitten johdon pätkät abikoliittimillä kiinni 9 mm miniputkiklemmareilla putkeen, näin syöttöpistttä on helppo tarvittaessa säätää.

Uudehkolla 70 MHz bändillä liikennnettä ei liikaa ole, joten testaukset on vielä hieman kesken. Lauantai illalla ääni kuitenkin kantautui hyvin 60 km päässä olevaan käsikapulaan laillisella 25 watin teholla. Lisää mittaustuloksia saan kun ehdin hakemaan analysaattorin kerholta lainaksi.