Navigaattori Vespaan – Tomtom Vio

Tomtom VIO skootterinavi

Luvassa on pari pidempää retkeä Vespalla, joten päätin hankkia Tomtom VIO skootterinavigaattorin. Ensikokemukset laitteesta on hyvät. Käyttöönotto oli helppoa ja mutkatonta, ainakin käytössä olevan iPhonen ja Ipadin kanssa.

Laitteen mukana tulee peili ja tankokiinnike joita vain peilinvarsikiinnike on käyttökelpoinen. Itse teline tuntuu tukevalta ja on helppokäyttöinen. Pikaisen tutkimuksen mukaan telinettä saa myös erikseen jos kaksi- tai kolmipyöräisiä on tallissa useampi. Laite on periaatteessa käyttökelpoinen myös autossa, mutta ei toimi ilman siihen lisättyä puhelinta tai padiä.

Laite on siis käytännössä erillinen Bluetooth näyttö puhelinnaville. Koska puhelimen näyttö on ptaskussa pimeänä riittä puhelimessa virta kohtuu mukavasti. Laitteen lisenssi sisältää navigointilisenssin, sekä kartta-, nopeuskamera-, ja liikennetiedot. Laite siis kertoo myös ruuhkista ja nopeuskameroista, joista nyt vanhalla pelti-Vespalla ei juuri ole vaaraa.

Karttanäkymä kuten missä tahansa Tomtomissa, värit säädettävissä vaikka Vespan sävyihin.

Laite toimii omalla akullaan valmistajan ilmoituksen mukaan jopa viisi tuntia ja ladataan yleisellä MicroUSB-liittimestä. Laitteen mukana tulee USB-johto, mutta ei verkkolaitetta. Kokemuksia akun todellisesta kestosta ei vielä ole, mutta pikaisella laskennalla epäilyttää hieman tuo viiden tunnin toiminta-aika. Laite on toki ladattavissa esimerkiksi virtapankista myös käytön aikana.

Laite on on IPX7 vesitiivis, eli jopa upotettavissa hetkellisesti veden alle. Käyttö siis mahdollista myös sateella ilman lisäsuojuksia. Pakkauksen mukan tulee myös silikonisuoja, joka hieman suojelee laitetta kolhuilta. Näyttö näkyy hyvin myös auringossa ja kosketusnäyttö kapasitiivinen, eli toimii myös ajohanskat kädessä. Tulevat puhelut näkyy myös näytöllä, joten puhelinta ei tarvitse kaivaa taskusta, jotta näkee kuka soittaa.

Laitteessa siis paljon hyvää, mutta myös jotakin huonoa. Ääniopasteet kuuluu vain puhelimesta tai siihen liitetyista kuulokkeista tai Bluetooth napista. Toisaalta normikäytössä ajossa laitteesta kuuluva ääni kuuluisi ehkä vain ohikulkijoille hieman käytöstä olevasta kypärästä riippuen. Suurin negatiivinen kokemus on se että aite ei ainakaan toistaiseksi tue Tomtom MyDrive sovellusta, joten autonavin omat paikat ja reitit ei automaagisesti synkkaudu laitteeseen. Eikä myöskään MyDrivessa suunniteltu reitti ei siirry puhelimeen. Tuleeko tähän joskus korjaus tietää vain valmistaja.

Lisää käyttökokemuksia tulossa Vespa Club of Finlandin Ampiainen jäsenlehteen. Tuotetta myy muun muassa italialaiset.fi.

Käynnistyslogo on hyvin Vespamainen.