Kokemuksia Anton Oliver autojääkaapista

Kesällä 2019 oli edessä maailmankokousmatka Kroatiaan ja oli aika siirtyä styroksisistä kylmälaukuista jonkin muun tyyppiseen kylmänäpitolaitteeseen.

Rättäritapahtumissa olin monesti törmännyt Peltier elementtikaappeihin, joita marketeista saa aika ajoin tosi edullisesti. Tähän vaihtoehtoon en kuitenkaan päätynyt sillä Peltier elementillä jäähtyvillä kaappien jäähdytyskyky on vain noin 20 astetta alle ympäröivän lämpötilan. 35 asteen helteessä jääkaapissa säilytetty katkarapusalaatti, muuttuu nopeasti matkapahoinvointia aiheuttavaksi. Tuollaiset herkät herkut vaatii kylmemmät olosuhteen kuin +15 astetta. Lisäksi jäähdytysteho on vähäinen, eli jos kaapin täyttää lämpimällä ohrapirtelöllä, niin ne jaahtyy vasta kotimatkalla.

Eli päädyin etsimään kompressorilla toimivaa autojääkaappia. Verkkokauppa.comilla oli keväällä 2019 kampanja, jossa myytiin Anton Oliver kaappeja kampanjahintaan. Pienempi 28 litrainen hintaan 299,- ja suurempi 40 litrainen hintaan 399,-. Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin tuohon pienempään, lähinnä sen kohtuullisempien ulkomittojen perusteella.

Laitteen saavuttua, tein heti pienen testin kotosalla. Täytin kaapin Bonaqua kivennäisvesipulloilla. Pulloja mahtui kaappiin juuri tuo 24 kpl. Laittaessani kaapim päälle oli lämpötila 20 astetta ja termostaatti asetettu 5 asteeseen. Tuon 5 asteen lämpötilan kaappi saavutti reilussa 20 minuutissa. Asetettuani lämpömittarin kaappiin, huomasin lämpötilan näytön näyttävän noin 4 astetta pieleen. Eli lämpötila olikin 9 astetta. Muutin asetuksen nollaan ja kahvin juotuani todellinen sisälämpötila oli +5 astetta.

Tositoimiin kaappi joutui 2019 kesän Hellurallissa. Kytkin kaapin erilliseen 55 Ah auton akkuun. Kaappi kävi tuolla akulla perjantai iltapäivästä sunnuntai-iltaan ilman muuta virtalähdettä. Tein hieman laskelmia energian kulutuksesta, joka tuntui olevan noin 17 Ah vuorokaudessa. Olin suunnitellut aurinkopaneelia ja lisäakkua virtalähteeksi Kroatin reissulle, mutta laskelmienin mukaan niitä ei pitäisi tarvita.

Reissuun lähdettiin siis tekemällä riittävän paksuilla johtimilla oleva tupakansytytinpistoke sätkään. Tuolla mentiin ja menomatkan kaappi oli katkeamatta kytkettynä sätkän akkuun. Ajattelin että koska laitteessa on sisäänrakennettu akkuvahti, niin auto lähtee jokatapauksessa käyntiin. Parin päivn kokemuksen jälkeen ymmärsin, että virrankulutus on niin vähäinen, että akkuvahdin ei tarvinnut puuttua toimintaan. Mikä parasta käyntiääni on niin hiljainen, että se ei häirinnyt kuljettajaa, joka nukkui menomatkalla autossa.

Loppukaneettina täytyy sanoa, että oli hyvä ostos!

Tuotelinkit:
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/58237/kxhkq/Anton-Oliver-ECF-28-Evercool-kompressorikylmalaukku
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/62444/kxhkt/Anton-Oliver-ECF-40-Evercool-kompressorikylmalaukku