2cv-Hy-Ri-nät Keravajärvella

Kisan voittajat Anja ja Esa, sekä muut palkitut.

Kaikki alkoi noin vajaa vuosi sitten, kun Hy-Rin kahvittelussa tuli puheeksi oman Kilta-tapahtuman järjestämisestä. Toki tapahtumia oli järjestetty aiemminkin, mutta useampi vuosi oli eletty ”hiljaiseloa”. Rahaa jaoksella ei ollut lantiakaan, mutta heitin ilmaan ajatuksen Sätkä-seinäkalenterin tekemisestä pienen alkupääoman keräämiseksi. Tässä sitä nyt ollaan, tapahtuma takanapäin, jotain saatiin aikaiseksi ja paljon parannettavaakin löytyy.

Perjantain puuhastelu lähti käyntiin Jukan ja allekirjoittaneen opasteiden asennuksella. Ilkka valtasi leirikeskuksen keittiön ja valmistautui omaan urakkaansa. Kiurun Tuula alkoi naisellisin ottein siistimään hieman alueen yleisilmettä, joka ei aivan parhaasta päästä ollut. Mikko saunamajuri valmisteli saunaa kylpykuntoon. Valmisteluja teimme koleassa mutta aurinkoisessa kevät säässä.

Kipun noston arvoinen juttu - 2cv-Hy-Rinän portit on virallisesti avattu.
Lipun noston arvoinen juttu – 2cv-Hy-Rinän portit on virallisesti avattu.

Opastuksen rakennus onnistui ilmeisesti kohtuullisen hyvin, koska grillinuotiolla ensimmäisiä vieraita odotellessamme piha kaarsi kaveri Citroen Saxo:lla. Kaveri luuli saapuvansa viitoituksen perusteella Citroen korjaamolle, ongelmana oli moottorin häiriövalon palaminen. Valittettavasti emme osanneet auttaa, meidän kulkimissa kun ei tuollaista elektroniikkaa kovin paljon ole.

Grillinuotiolla vierailijoita odottamassa.
Grillinuotiolla vierailijoita odottamassa.

Illan mittaan odottamamme vieraita alkoi paikalle saapua, vaikka ennalta petipaikan varanneita oli kovin vähän. Ensimmäisten joukossa oli meidän Citroen lippu ongelmaan avun tuonut Juridicus Magnificus, eli Niemen Seppo Lahdesta. Eräs saapuvista oli lähtenet matkaan jo keskiviikkona Torniosta, eli siis Lapinjaoksen JP Anja. Eikä hetkeäkään kun paikalla oli jo kolmas jaosporvari kun Tuija ja Risto saapuivat. Illan mittaan kulkimia ilmaantui kuljettajineen vielä muuta lisää.

Alkuillan kuljin valikoimaa...
Alkuillan kuljin valikoimaa…
Lisää sätkiä kylpemässä perjantai-illan auringossa.
Lisää sätkiä kylpemässä perjantai-illan auringossa.

Paikalle saapui myös kaveri jolla oli syntymäpäivät ja sitähän juhlistettiin mukillisella. Kyseessä siis Joelin ja hänen upean patinoituneen vanhuksen yhteiset 90-vuotis synttärit. Perjantai illalle ei ollut suunniteltu sen enempää ohjelmaa kuin seurustelua ja tietenkin saunominen. Moni uskalsi myös uimaan, jääthän oli juuri sopivasti sulaneet. Allekirjoittaneen iholle vesi tuntui vielä sen verran viilealta, että uiminen rajoittui muutamaan vetoon. Saunan jälkeen seurustelua jatkettiin kolean saan vuoksi pirtissä takkatulen ääressä.

Raatialaisia Hämeenlinnasta ja Lahdesta.
Raatialaisia Hämeenlinnasta ja Lahdesta.

Lauantai lähti käyntiin Ilkan loihtiman aamiaisen nauttimisella. Yhdeltä toista alkoi Jari Jussilan (OH2BU) pitämä radioamatööritoiminnan esittelytilaisuus. Kuunteluoppilaiksi kerääntyi lähes kaikki kynnelle kykenevät. Vaikutuksensa saattoi olla silläkin että, kerroin tilaisuudessa saatavan tietoa, joka voi helpottaa iltapäivän kisassa pärjäämistä. Ja näin tosiaan olikin, vaikka tiedossa pientä kompaa olikin. Olimme lähellä asuvan Oivan (OH2EDC) kanssa vedelleet antenni lankoja sen verran puuhun, että saatiin hieman yhteyksiä Jarin esityksen lopuksi tehtyä. Käytössä oli Windomi ja 80m dipoli antenni.

Jari Jussila kertomassa radioamatööritoiminnasta.
Jari Jussila kertomassa radioamatööritoiminnasta.

Radioina toimi Yaesun FT-450 ja vertailun vuoksi myös Yaesun pieni QRP-rigi FT-817. Jotta rivistö saatiin komeamman näköiseksi laitettiin pöydälle vielä OH3AC huutokaupassa oleva Icomin hieman vanhempi lippulaiva malli.

Erikokoisia radioamatööririgejä.
Erikokoisia radioamatööririgejä.

Tapahtuman kilpailu oli kävellen suoritettava tehtävä rata, jossa oli viiden rastin lisäksi kaski omatoimista kirjallista kysymystä. Ensimmäisenä kehoitettiin tarkailemaan reitin maastoa, millä rastilla kasvaa puolukkaa ja millä Näsiä. Tuo Näsiä on itsellenikin täysin vieras kasvi, mutta ”hortonomimme” mukaan sitä kasvoi ainoastaan rastin 6 läheisyydessä, kun sen sijaan puolukkaa kasvoi kaikilla muilla, mutta ei tuolla kutosrastilla.

Kakkosrasti oli ”Mikko-auto” kisa. Radioohjattavan auton ohjaaminen ei välttämättä ole kovin helppoa, kun se tehdään sokkona avustajan ääniopastuksella. Kolmos rastilla piti tunnistaa helppoja valkoisia ruoka-aineita. Haistamisesta ja maistamisesta huolimatta, muutama loppupään aine aiheutti hieman hajontaa rastin tuloksissa.

Neljäntenä tehtävänä piti kaataa mölkky keiloja sankoruiskulla, tässä oli tuloksissa melkoista hajontaa, arvosteluperusteena nopeus. Mikäli kyseessä olisi ollut oikean tulipalon sammutus, olisi Joel ja Raimo selvinneet sammutuksesta parhaiten. Viitosrastilla pääsikin paukuttelemaan pyssyllä, tarjolla oli pistoolia ja kivääriä, tai ainakin piti olla. Itse en ehtinyt rastille lainkaan katsomaan.

Fisbeegolf tehtävä kuutosrastilla osoittautui yllättävän hankalaksi, tältä rastilta olisi pitänyt löytää myös ensimmäisessä tehtävässä kerrottu Näsiä pensas. Lopuksi kyseltiin vielä kuinka tarkkaavaisena oli kuunneltu Jarin amatööri esitelmää. Tehtävässä oli hieman kompaa, koska kysyttiin Jarin amatöörikutsua. Jari kyllä kertoi useamman kertaa oman kutsunsa OH2BU, mutta useampi harhautui koska Jari käytti näytös yhteydessä oikea oppisesti minun kutsua OH2BAU, koska asemalupa on minun nimissä. Kompana oli vielä kolmas vaihtoehto, joka olisi ollut myös oikea, koska Jarilla asematunnuksia on useampia käytössä. QRM muuten tarkoittaa häiriöitä radioliikenteessä.

Alla olevassa kuvassa voittaja kolmikko tuulettamassa voittoaan.

Kisan voittajat Anja ja Esa, sekä muut palkitut.
Kisan voittajat Anja ja Esa, sekä muut palkitut.

Ennen lauantai illan saunaa, oli vielä vuorossa allekirjoittaneen ”esitelmä” valokuvauksen perusteista, joka sai kiinnostusta enemmän kuin osasin uskoakaan. Esan avustuksella saatiin tietoiskua, lähes kaikista tärkeimmistä kameran ominaisuuksista. Alla esimerkikki kuva laadukkaalla erittäin valovoimaisella kompaktikameralla, täysin automattiasetuksillä räpsästy kuva hämärässä pirtissä ilman salamaa.

Testikuva hämärässä pirtissä.
Testikuva hämärässä pirtissä.

Lauantai ilta oli aurinkoinen, mutta vuodenajan mukaisesti melko kolea. Onneksi saunassa, jonka terassilta kuva on otettu, oli huomattavasti lämpimämpi. Aila viihdytti lapsia kalastus/souteluretkellään. Retki yllättäin päättyi meidän Mintun pieneen mulahdukseen rantautumisessa. Sunnuntai aamulle oli vielä suunniteltu loppukirikisa, joka jouduttiin siirtämään seuraavaan tapahtumaan allekirjoittaneen tietokoneen ”räjähtämisen” vuoksi. Viimeistelyä vaille oleva kisa olisi edellyttänyt käyntiä toimivan koneen ääressä, vaatimuksena vielä määrätty graafinen ohjelmisto.

Kiltakapteeni Joel korjasi ohjelman pitämällä pikaisen kaasuttimen putsaus näytöksen HerttaQ:n kaasuttimeen. Olihan siellä moskaa. Kiitos Joel, Hertta kulkee ja vetää taas tasaisesti. Isompaa säätöä ei näyttäisi tarvittavan.

Hy-Ri kiittää kaikkia osallistujia, kiitos että saavuitte paikalle. Pitkämatkalaisia yöpyjiä ei ollut paljon, mutta päiväkävijöitä lauantaina ihan mukavasti. Kiitos vielä kerran!

Aurinko ehti laskea miesten saunavuoron aikana...
Aurinko ehti laskea miesten saunavuoron aikana…
Aila lasten kanssa iltakalassa.
Aila lasten kanssa iltakalassa.

PS. Jos kamerasi muistikortille on tallentunut kuvia viikonlopun aikana, ottamme niitä mielellämme vastaan Facebook sivulle tai sähköpostilla allekirjoittaneelle