
Monien yhdistysten kotisivut ovat kuolleet tai kuolemassa. Syyksi kerrotaan usein, että julkaisut ovat siirtyneet sosiaaliseen mediaan. Näin usein onkin, mutta sosiaalisen median ongelma on informaatiotulva. Julkaisu saadaan jaettua helposti suurelle joukolle, mutta se myös katoaa bittitulvaan ja ei ole yhteisön löydettävissä silloin kun sitä tarvitaan.
Mitäs jos toimittaisiinkin toisin?
Yhdistyksen tulisi löytää vähintään yksi tai useampi innokas somen käyttäjä jolla olis 10 minuuttia päivässä uhrattavaksi yhdistyksen toimintaan. Tälläistä henkilöä todennäköisesti kiinnostaa aihe luonnostaan, joten löydettyään mielenkiintoisen aiheen somesta painaakin jarrua! Älä jaa julkaisua tai videota eteenpäin vaan kirjoita aiheesta lyhyt esittely tai uutinen yhdistyksesi kotisivuille ja linkkaa tekstissä mahdolliseen alkuperäiseen juttuun. Muista että toisen kirjoittamaa tekstiä et voi kopioida sellaisenaan, sillä tekstiäkin koskee tekijänoikeus. Muista liittää artikkeliin aina myös artikkelikuva, eli kuva joka jollain tapaa liittyy aiheeseen.
Youtube on täynnä mielenkiintoista materiaalia, jos seuraat sitä aktiivisesti muutenkin, niin videon upottaminen yhdistyksen sivuille vie muutaman minuutin. Miksi näin? Kun olet julkaisut artikkelin kotisivuilla voit linkata sen Facebookiin tai muihin sosiaaliin medioihin. Näin saadaan jäsen tai asiasta kiinnostunut henkilö kävijäksi sivuille.
Sen jälkeen on kaikki mahdollista. Sivuston sivupalkissa, banneripaikoissa tai popup ikkunassa voit tuoda esille ajankohtaisia yhdistyksenasioita, ikäänkuin pakkosyötettynä kävijälle.
Julkinen vai suljettu Facebook ryhmä
Tässä yksi ikuisuuskysymys. Jos yhdistyksellä on toimivat kotisivut voidaan siellä julkaista suljetulla alueella vain jäsenille tarkoitetut asiat. Silloin suljettua Facebook ryhmää ei tarvita ja Facebook ryhmä toimii askel- tai ponnahduslautana yhdistyksen uusille jäsenille. Uudella tuoreella harrastajalla on huomattavasti matalampi kynnys päästä sisään porukkaan, kun ryhmän toiminta ja julkaisut on nähtävissä ennen ryhmään liittymistä.
Suljetun ryhmän kuvausteksti pitää olla todella hyvin laadittu, jotta ”ujo” aloittelija uskaltaa hypätä mukaan. Meistä kaikki kun ei ole sellaisia, että on pakko kuulua kaikkiin viiteen sataan ryhmään, joka hitusenkin liippaa likeltä mielenkiintoista aihetta.
Avoin ryhmä myös helpottaa ryhmän ylläpitoa ja moderointia. Koska avoimen ryhmän julkaisut näkyvät myös julkaisijan kavereiden seinällä, on kynnys asiattomien viestien lähettämiseen suurempi. Riidan haastamista tai epäasiallisen käytöksen ei ehkä haluta näkyvän pomon seinällä.
Toimiiko tämä?
Kyllä toimii! Olen testannut tätä kahden eri yhdistyksen sivustolla ja tulokset ovat olleet todella hyviä. Facebook liikenteen ohjaajana sivustolle toimii hyvin, jos julkaisustasi ei tykätä, niin älä välitä siitä. Useasti mielenkiintoiseen juttuun ei tule juurikaan tykkäyksiä, koska se halutaan lukea kokonaan kotisivuilta, eli linkkiä on seurattu heti. Tätä on helppo seurata asentamalla Google Analytics sivustolle.
Mitä tarvitaan?
- aktiivinen jäsen joka sitoutuu pitkäksi aikaa tekemään julkaisuja
- aikaa ja hieman vaivaa julkaisujärjestelmän asennukseen (tee itse tai kysy tarjous minulta)
- verkkotunnus ja kotisivutila. Ilmaisjuttuihin ei kannata lähteä, rajoitteet tulee nopeasti vastaan ja saavutettu Google näkyvyys valuu helposti hukkaan
Toimikaa näin (esimerkki)
- Tehkää päätös yhdistyksen kokouksessa ja/tai hallituksessa
- Hankkikaa verkkotunnus ja kotisivutila, jos yhdistyksellä niitä ei vielä ole. Jos tässä kohtaa alkaa tuntua vaikealta, voitte tilata palvelun minulta ja yhteistyökumppaneiltani. Sen jälkeen voitte hypätä suoraan kohtaan 20.
- Asenna WordPress julkaisujärjestelmä
- Etsi ja asenna haluamasi ulkoasu sivustolle, netti on pullollaan hyviä ilmaisia pohjia, tosin joukossa myös paljon huonoja tai toimimattomia. Löytyy WordPressin ulkoasu osiosta tai Googlesta hakusanalla ”Free wordpress tempalates”. Muista tarkistaa että ulkoasu on responsiivinen, eli toimii myös mobiililaitteilla.
- Asenna ainakin seuraavat WordPress lisäosat
- bbPress tai vastaava, jos haluat myös foorumin. Foorumi kannattaa upottaa sivustoon, kaikki yhdessä paikassa toimii paremmin kuin kaikki eri paikassa. Myös bbPress viestit, jos haluat yksityisviestit toimintaan.
- EWWW Image Optimizer, pienentää ladatut kuvat, niin että ei vie tarpeettomasti levytilaa palvelimelta.
- Facebook Comments Plugin, jos haluat että artikkelien kommentointi tapahtuu Facebookin avulla. Lisää liikennettä Facebookista sivustolle, jos kommentit julkaistaan myös Facebookissa.
- Google Analytics, statistiikan seurantaan ja tietysti Analytics tili Googleen.
- Gutenberg, WordPressin uusi helppo artikkeli editori
- Instagram Feed, jos haluat tagatut kuvat näkymään suoraan jossakin artikkelissa tai sivustolla.
- Loco Translate, jotta saat käännyttyä teeman ja lisäosat Suomen kielelle.
- Members, New User Approve ja Spam Question Filter, jos haluat tehdä vain jäsenistölle tarkoitettuja sivuosioita.
- Post SMTP, jos haluat että WordPressin lähettämät viestit lähtee yhdistyksen omasta verkkotunnuksesta. Vähentää roskapostiin menevien viestien määrää radikaalisti.
- Simple Calendar, jos haluat tapahtumakalenterin synkkauksen suoraan jäsenien puhelimiin ja heidän omiin kalentereihin.
- Uudelleenohjaus plugin, tällä huolehditaan, että vanhojen sivujen urlit ohjautuu uudelle vastaavalle (Google tykkää).
- Woocommerce, jos haluat oman kerhokaupan.
- Ja yhtenä tärkeimpänä Yoast SEO, jolla saadaan optimoitua Google näkyvyys.
- Luo ja suunnittele sivustolle tarvittava valikkorakenne, muista että mikään ei ole kiveen hakattu, voit muuttaa niitä myöhemmin.
- Luo sivustolle sisältöä, kiinteät sivut sekä ensimmäiset artikkelit
- Julkaise sivusto
- Julkaise uutisosoissa yhdistyksen toimintaan liittyviä uutisia säännöllisesti, mieluiten kerran päivässä, vähintään pari viikon aikana.