
Meillä moni asiakas töissä kysyy, saako tällä kertakäyttökameralla oikeasti kunnollisia kuvia? Itselleni heräsi kysymys onko kamera edes oikeasti kertakäyttöinen vai voisiko sen uusio käyttää? Liikkeessämme myydään tälläistä häätapahtumissa suosituksi tullutta ”Love”-kuosista kertakäyttökameraa.
Kamera poikkeaa toisesta myynnissä olevasta mallista sillä, että tämä kysyinen malli on suunniteltu, niin että filmin poistaminen kehitystä varten on huomattavasti helpompaa kuin tuosta ”perus”-mallista. Kertakäyttökameroissa on kuten tässäkin on ladattuna 27 kuvan filmi. Love-kamerassa filmi on ainakin tähän saakka ollut Fujin valmistama, eli laadukasta tavaraa.
Filmiä kamerasta purkaessa huomasin muovilaatikossa, pienen eron aikaisempiin malleihin. Kertakäyttökameroissahan filmi on tehtaalla purettu kasetista puolalle ja kamera viritettäessä filmiä kelataan takaisin purkiin. Aivan kuten jossain vanhoissa oikeissa filmikameroissa. Tässä Love-kuosisessa mallissa filmin saa pois takakannen avaamalla, aivan kuten oikeissa kameroissa. Lisäksi kameraa poikeaa vielä niin, että kamerassa on sisällä toinen puola, johon kuvaamaton filmi on kelattu. Joten ainakin teorissa kamera ei välttämättä ole kertakäyttöinen.
Tähän kokeiluun kameran kaivoin liikkeen roskiksesta. Sen jälkeen päähänpisto oli yrittää laittaa kameraan Ilfordin mustavalkofilmi. Ilford HP5 on juuri sopivasti herkkyydeltään 400 ASA, eli sama kuin kamerassa ollut Fujin värifilmi. Eli ei muuta kuin pimiöön kieputtamaan filmi kameran sisällä olevaan pikkupurkkiin. Kokeilemani filmi oli 36-kuvainen, jota hyvällä tahdollakaan en saanut rullattua kokonaan tuohon pikkupuolaan. Pimeässä käsikopelolla tehtynä osa filmistä jäi tietysti ulos ja valottui pimiöstä ulos tullessani. Arvioni mukaan olin saanut filmiä sopimaan purkkiin, ehkä noin 25-27 ruudun verran. Vaihdoin vielä salamaan uuden pariston ja eikun testaamaan. Jollain aikavälillä sain filmin kuvattua ja laitoin lähetin filmin mustavalkokehitykseen.
Lopputulos näkyy alla, kertiksellä saa aivan onnistuneita kuvia, kunhan vaan muistaa aina käyttää salamavaloa, ja ottaa kuvat salaman kantomatkan päästä kohteestä. Kohteen tulee siis olla noin 2-3 metrin päästä kamerasta. Salamaa voi ja kannattaakin käyttää täytevalona myös ulkona kuvattaessa.