Murphyn laki – molemmat HerttaQ ja SaaraX samaan aikaan ”romuna”…

Kuten arvata saattaa, niin Hertta Rouvan odotellessa voimia kuntoon laittoon, päätti SaaraX:n virtalukko kärvähtää samaan aikaan. Töistä kotiin tullessa ja pihaan kaartaessa Saarapa ei suostunut sammumaan, kun virtalukon pohja oli sulannut ja jumittanut koko lukon. Koska täällä metsässä asuvana jonkinlainen kuljin on välttämätön, piti hätä paikata jompi kumpi kuljin.

Tuo SaaraX on siis tuo talviautoni eli tuollainen Xsara Picasso. Hertan pika kunnostukseen ei ollut voimavaroja eikä edes osia vielä saatua hankittua, piti siirtyä tutkimaan Saaran ajokuntoon saattamista. Hetken pohdiskelun jälkeen sain purettua virtalukon ja todettua sen korjauskelvottomaksi. Xsarassa lukko pesä ei tule pois rattiakselista kuin virta-avaimen asennossa A. Virtalukonpohjan sulaminen ”liimasi” avaimen taas käynti asentoon edessä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin puoli väkisin kääntää avain oikeeseen asentoon. Lukko osan kaksi nipukkaa murtoi tuossa toimenpiteessä, joten pelkkä pohjan vaihto ei auta enää.

Nettisurffailun jälkeen sain seuraavan tiedon etsittyä. Uusi virtalukon pohja Sitrosella (85,-) ei korjaa ongelmaa, koska ne pikku nastat on poikki. Täydellinen lukko marmoritiskillä pitkälti yli 300, juu ei kiitos. Puolalaisesta varaosa nettimyyjältä, uusi koko lukko postikuluineen 51 euroa. Varmaan arvaattekin minkä vaihtoehdon valitsin.

Jotta kulkeminen ihmisten ilmoille onnistuisi, piti tehdä ”50 vuotta väliaikaisesti ratkaisu”. Lukkopesä reikään, jotta rattilukko pysyy pois päältä ja ajonesto samalla, kun avain on riittävän lähellä tunnistinta. Sitten pari valokytkintä itse virtalukon tilalle ja taas mentiin.