GPS virittelyä, tällä kertaa APRS tyylillä…

Nää GPS touhut on aina kiinnostanut meikäläistä, siitä syystä molemmista kulkimista on jo pitkään löytynyt GSM ja GPS tekniikkaan perustuva paikannusjärjestelmä. Nyt kun innostus hami puolelle syntyi, niin päätin kokeilla paikannusta myös hami taajuuksia hyväksi käyttäen. Aloitin homman niin sanotusti helpoimman kautta, hankkimalla maailmalta valmiin Sain Sonicin AP510 APRS purnukan.

Kyseinen kiinalaispurnukka pitää kohtuullisen kompaktissa paketissa sisällään, GPS-vastaanottimen ja lähetin vastaanottimen kahden metrin bandille. Lisäksi paketissa on kohtuullisen tehokas 3300 mAh akku. GPS modulina on kohtalaisen herkkä SIRF4 piiri. Sisäänrakennettuna myös Bluetooth, jolla laiteen saa yhdistettä esim. kännykän APRSDroid ohjelmaan. Lisäksi on MicroSD muistikorttipaikka, johon voidaan tallentaa reittipisteet KML formaatissa. Purnukan sisällä on myös lämpötila-anturi jonka tarkoitusperää en vielä keksinyt. Purkin sisälämpötilalla kun ei suurempaa käyttöä ole. Laitteen ainoa negatiivisena puolena on lähetimen alhainen lähetysteho, valmistajan ilmoituksen mukaan vain 1 W.

Alhaisesta lähetystehosta huolimatta purkki lähettää dataa kiinalaisen pikkumagneettiantennin välityksellä mielestäni melko mallikkaasti ainakin tässä koti QTH:n testiolosuhteissa. Katsotaan huomenna ajoneuvossa kuinka käy. Antenniliitin on sama SMA kun useimmissa kiinan käsirigeissäkin. Akun lataus hoituu mini USB liittimen kautta, samasta liittimestä saadaan laite myös konfiguroitua mukana tulevalla USB-RS232 sovitin kaapelilla.

Ohjelmointi ei todellakaan mennyt ihan heittämällä, tai oikeastaan olisi jos olisi heti vaivautunut katsomaan Youtubesta löytyvän ohjevideon. Tulevaisuudessa ohjelmointi tulee olemaan huomattavasti helpompaa, koska tulevissa Chirp ohjelman versiossa tule olemaan tuki myös tälle radiolle. Tällä hetkellä puutteellinen tuki löytyy Chirpin ”Nightly Build”versiosta. Kun ohjelmointi lopulta onnistui tuntuu laite pelittävän mukavasti.

2014-12-18-01.30.47

Kooltaan laite on hieman tulitikku rasiaa suurempi ja kustantaa kiinasta tilattuna reilut 100 dollaria. Laitetta pitäisi voida käyttää melkoisena APRS monitoimilaitteena, purkki kun pitäisi olla ohjelmoitavissa myös APRS Digi Repeateri ja IGATE käyttöön, perus trakkeritoiminnan lisäksi.

2014-12-17-23.37.58

Screenshot-2014-12-18-22.09.02