Ei tässä näin pitänyt käydä… (mutta kävi kuitenkin)

Kaikki alkoi siitä, kun sain idean hommata kulkimeen alkuperäisen rekisterinumeron tyyliin sopimattomien EU-kilpien tilalle. Kaikki meni niinkuin pitikin, uudet kilvet tuli reilussa viikossa ja uudet paperit tulostettiin tutulla katsastuskonttorilla Hyvinkäällä. Kunnes sitten Vapun jälkeisenä tiistaina istuskelimme tuon ”tuplamoottorisen” pakun omistajan (nimi taas hakusessa) kanssa Suvirannassa. Tuli puheeksi että onko kulkimessa käyttöönottopäivän mukaan katsastus vai meneekö rekisterin viimeisen numeron mukaan.

Kun kahvit oli kitusissa, piti kaivaa oikein rekisteriote esille ja perkele! Kulkimesta joka oli katsastettu 13.8.2013 ja jonka katsastus piti olla voimassa 1.9.2014 saakka olikin tullut katsastamaton.

2

Allekirjoittanut olis siis tietämättään syyllistynyt katsastamattomalla kulkimella ajeluun Vappuna, kuten myös tuolla tiistain kokoontumisella. Meikäläisellä ei tullut pieneen mieleenkään, että tuo katsastus ajankohta muuttuu samalla kun kilvet vaihtuu. Mutta kun 1974 mallinen kuljin on rekisterinotteen mukaan otettu käyttöön 00.00.1975, niin numeron mukaanhan sitä mennään. Keskiviikkona sitten poikkesin konttorille kysymään mitä tehdään ja siihen lopputulokseen tultiin että kuljin pitää katsastaa jos sillä haluaa ajaa (laillisesti). Koitin varmistaa asiaa vielä Trafilta, mutta Trafin virkamiesten tavoittaminen osoittautui mahdottomaksi. Soitin päivän aikana kahden eri virkamiehen suoriin numeroihin yli 20 kertaa ja jätin myös vaihteenhoitajalle soittopyynnön -> ei vastausta!

Jotain positiivistakin asiasta löytyy, sillä sain rekisteriotteesta poistetuksi korjauskehotuksen viasta, joka on jo korjattu. Tosin sama vika on toisella puolella orastavana.

3

Ja loppukädessä mulle sopii jatkossa ehkä paremmin uusi katsastusaikataulu. Nyt homman voi hoitaa pois päiväjärjestyksestä mukavasti seisontakauden aikana, tai keväällä ensimmäisten kukkien alkaessa kukkimaan. Aikaa sopivasti vuoden alusta huhtikuun loppuun.

4

Sen verran hätäseen säntäsin konttorille, että isompia katsastustarkistuksia en ehtinyt tekemään. Pikaisesti kävin tallilla katsomassa valot ja ruuttasin olkatappeihin lisää rasvaa. Jarruista hantin puoli alkoi joku aika sitten taas ulisemaan, on sen puolen liinat varmaan aavistuksen toista kauempana. Tämä selittänee pienen eron jarruvoimissa, mutta tuokaan ei onneksi vaikuttanut katsastuksen lopputulokseen.

5

Mielenkiintoinen seikka kulkimen tiedoista löytyy. Autorekisteri.fin tiedoissa, joka saa tietonsa Trafilta löytyy kulkimelle oikea käyttöönottopäivämäärä.

Rekisteritiedot palveluun toimittaa liikenteenturvallisuusvirasto TraFi www.trafi.fi

Sen sijaan kun katselimme tietoja konttorilla, niin Trafin oma järjestelmä ei löydä mitään vuotta 1985 vanhempia tietoja. Kuljin on tullut laivalla Suomeen 24.6.1974 ja on tullattu ja toimitettu Tampereelle 7.11.1974. Tuon perusteella käyttöönottopäivämäärä 30.11.1974 vaikuttaa hyvin mahdolliselta. Kulkimesta itsestään voi päätellä sen jokatapauksessa olevan 1974 mallia, ei 1975 kuten rekisteriotteesta voisi päätellä.

6